foto

Rundvleespakket

Het rundvlees kan op verschillende manieren bereid worden:

Meestal worden de malse stukken gebakken, andere stukken (grotere) gebraden en de minder malse stukken gebruikt om heerlijke stoofschotels te bereiden.

Bakken (ca. 4 – 6 minuten)
Bij bakken moet men eerst het vlees op een stukje keuken- papier drogen en dan in de met hete margarine, olie of boter bevochtigde pan leggen en keren zodat het vlees dicht- schroeit. Het vlees nooit afspoelen en erin prikken. o.a. runderhaas, (kogel)bief, rosbief, het beste van de lende/entrecôte

Stoven/Sudderen (ca. 50 – 70 minuten)
Stoven/sudderen is in het begin het zelfde als braden, maar hierbij wordt meestal warm water, bouillon of wijn toegevoegd totdat het vlees voor bijna de helft ermee bedekt is en de deksel op de pan blijft. Naar persoonlijke smaak kun je hier bijv. uien, knoflook, laurier, kruidnagels toevoegen. o.a. hachee-vlees (poulet), sucade-lappen.

Braden (ca. 30 minuten)
Bij braden moet je het vlees in de hete margarine, olie of boter dichtschroeien. Dit heeft een gunstige invloed op de smaak en het vochtgehalte van het vlees zodat het niet te droog wordt. Daarna het vuur minderen en het vlees lekker laten sudderen. Het vlees moet regelmatig gekeerd worden. De deksel mag schuin op de pan liggen, maar houd voldoende warm vocht of boter in de pan. (Geen koud water toevoegen.) o.a. rosbief (groot stuk), baklappen, runderlappen, riblappen, gehakt en worst. Voor malser gehakt kun je ook 2 beschuiten en 1 of 2 eieren (rauw) toevoegen aan ca. één pond gehakt.

Trekken (ca. 5 – 8 uur)
Het verkrijgen van een bouillon uit beenderen met merg eventueel in combinatie met vlees. Hierbij is de staart van het rund bijzonder geschikt, maar ook andere delen met been. De onderdelen in koud water opzetten en afschuimen. Andere smaakstoffen zoals ui, prei en selderie, vleesbouillontablet kunnen hieraan toegevoegd worden. o.a. schenkel, soepvlees (met been), hachee, ossestaart.